Cum aleg cuptorul electric

Cel mai bun cuptor incorporabil, criterii de alegere

Fie ca este cu alimentare cu gaz sau electric, cuptorul incorporabil a devenit principala optiune, alaturi de plita, in locul clasicului aragaz. Din ce in ce mai complexe si totodata din ce in ce mai utile, cuptoarele incorporabile vin in sprijinul utilizatorului astfel incat sa imbunatateasca atat calitatea prepararii cat si sa eficientizeze timpul in care acestea sunt preparate. Putem vorbi de cuptoare electrice multifunctionale sau chiar cu sistem steamer, numite cuptoare incorporabile cu aburi, diferentele si avantajele acestoare fiind prezentate in randurile de mai jos. Pornind de la principalele criterii de alegere a cuptorului incorporabil, criterii pe care le puteti gasi detaliate in articolul Cum aleg cuptorul incorporabil, am realizat un top al celor mai bune cuptoare incorporabile disponibile pe piata europeana de electrocasnice.


    Primul criteriu de alegere a cuptorului electric si cel mai important  este daca optati pentru o varianta de cuptor conventional sau unul multifunctional. Diferenta este data de prezenta convectorului, componenta ce garanteaza distribuirea uniforma a temperaturii in interiorul cuptorului. Cele multifunctionale au convector, cele conventionale nu. Prin urmare, in cazul celor conventionale, prepararea la temperaturi ridicate duce inevitabil la o coacere neuniforma si compromiterea retetei.

    Al doilea criteriu de alegere a cuptorului electric este prezenta timmerului si daca acesta este mecanic sau electronic. Diferenta intre cele doua este data de faptul ca timmer-ul electronic opreste cuptorul, fata de cel mecanic, unde doar va atentioneaza sonor.

    Al treilea criteriu este dat de numarul de functii de preparare, eventual retete presetate. Este bine sa optati pentru un model cu cel putin 6 functii, numar care va asigura o combinatie minim suficienta pentru aproape toate tipurile de preparare. Diferenta intre functie si reteta presetata este aceea ca in cazul retetei presetate puteti selecta direct tipul de aliment pe care doriti sa-l preparati si cuptorul isi seteaza singur functia si timpul. Aceasta optiune duce desigur la o crestere a pretului, in general dubleaza pretul, prezenta acestor retete. Modelele care au si retete presetate au totodata si functii pe care utilizatorul le poate programa dupa bunul plac, fara a apela la optiunile de retete.

    Al patrulea criteriu este dat de prezenta sau nu a autocuratarii si a tipului de autocuratare in cazul in care acesta exista.

    Pe piata sunt 3 sisteme de autocuratare bazate pe doua procese chimice. 

    Primul si cel sa spunem "adevarat" este sistemul pirolitic bazat pe piroliza. Acesta face ca autocuratarea sa se faca prin arderea tuturor impuritatilor, temperatura la care se poate ajunge in timpul autocuratarii in functie de brand-ul cuptorului intre 400 si 500 grade Celsius. Este de departe cel mai eficient sistem, la finalul programului, ramanand doar o cenusa fina care se indeparteaza usor.

    Al doilea si al treilea sistem de autocuratare se bazeaza pe procesul chimic de cataliza. 

    Cel de-al doilea are niste pereti porosi, care sunt atasati peste peretii cuptorului. De retinut faptul ca acest tip de autocuratare are niste costuri de mentenanta, peretii porosi avand o durata de viata estimata la 2-3 ani de zile in functie de gradul de utilizare si costul lor variaza intre 80 si 150 de lei, in functie de producator. 

    Cel de-al treilea sistem de autocuratare este bazat pe cataliza cu vapori de apa. Acesta este cel mai ineficient dintre toate insa avantajul acestuia fata de celelalt cu cataliza este ca nu necesita consumabile si ca se realizeaza pe toata suprafa interioara a cuptorului.

    Al cincilea criteriu este dat de prezenta glisierelor sau a glisierelor cu telescop. Acestea fac mai facila scoaterea tavilor din cavitatea cuptorului si nu mai trebuie sa tineti cu manusa tava atunci cand spre exemplu doriti sa amestecati preparatul.
    Al saselea criteriu este dat de prezenta sau nu a functiei cu abur. Aceasta functie ridica cel mai mult costul cuptorului. Desi pe piata le gasiti frecvent sub numele de cuptor cu abur, acesta este de fapt un cuptor electric cu un steamer, care face ca alimentele sa se prepare sub o abundenta de vapori de apa care le fac sa fie mai gustoase si sa-si pastreze mai bine gustul si proprietatile. 

    Cuptoarele pe gaz au in general toate si grill electric. Toate au in general acelasi caracterisitici, nu exista diferenta mari in calitatea prepararii alimentelor, existand pe piata unele care se diferentiaza totusi prin prezenta convectorului, care uniformizeaza temperatura, dar doar atunci cand folositi grill-ul. In rest diferentele de cost sunt date de calitatea inoxului si a brandului. Unul din aceste tipuri de cuptoare pe gaz cu convector este cel din partea stanga.

    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu